Petrochemie
Zowel chemisch als fysisch
petrochemie is een tak van scheikunde waarin men zich bezighoudt met het verwerken van aardolie (petroleum) en de producten daaruit. Deze tak wordt vooral uitgeoefend in Aardolieraffinaderijen. In deze raffinages word ruwe aardolie gescheiden in verschillende fracties, door een bijzonder soort destillatie, elk met zijn eigen molecuulgewicht. Dit proces doet zich voor in de destillatietorens. De ruwe aardolie gaat door een oven en wordt tot op extreme temperaturen verhit. Elke fractie van de ruwe aardolie heeft een ander kookpunt door zijn molecuulgewicht. Hierdoor condenseert elke fractie ook op een andere temperatuur en worden de torens zo opgezet dat alle bruikbare fracties worden opgevangen op zijn condensatietemperatuur door de torens te verdelen in lagen zoals op de foto rechts.
Het controleren en aanpassen van de temperatuur en druk is de job van de procesoperator. Kennis van thermodynamica en destillaties is dus zeer belangrijk.


Ook fysica is belangrijk in het ondercontrole houden en optimaliseren van de destillatietorens. Doordat er met extreme temperaturen gewerkt wordt verbruiken aardolieraffiaderijen veel energie. Hierdoor gebruikt men de algemene gaswet van Boyle en Gay-Lussac om deze temperaturen te doen dalen zonder verlies op productiehoeveelheid. Dit doen ze door de druk in de destillatietoren te doen afnemen.
Aangezien er al twee van de drie elementen uit de vuur driehoek aanwezig zijn binnen in de destillatietorens, brandstof en warmte, wordt het fractionatie proces in afwezigheid van zuurstof uitgevoerd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb